U kunt ons steunen door een bijdrage te storten op:

NL05RABO 0158188632
t.n.v.
Stichting Support
Doetinchem

RSIN/fiscaal nummer:
8229.96.571
Acties
Start

Een gezamenlijk initiatief van met Children's Fund Malawi en andere stichtingen en overheidsinstanties.
Support Foundation werkt samen met Children's Fund Malawi en Stichting Bouwen.
Samen hebben we gebouwd aan Chiuta Entrepreneurial Training Village in Luchenza, Malawi, dit dorp ligt in de buurt van Blantyre.
Dit geweldige project, o.l.v. Margriet Sacranie, voorheen consul van Nederland in Malawi en vanaf 1967 woonachtig daar, is gerealiseerd door een goede samenwerking.
Voor meer info zie: https://www.childrensfundmalawi.com/green-malata-entrepreneurial-village-1

Green Malata Entrepreneurial Village Malawi (Mount Mulanje)
Contact
English
Bestuur
Malawi
Ghana
Het land Malawi

Malawi kreeg in de negentiende eeuw met de Europeanen van doen toen de beroemde ontdekkingsreiziger David Livingstone het land aandeed.
In 1964 werd onder leiding van Dr. Hastings Banda de soevereiniteit uitgeroepen. Banda was een totalitair staatsman en onder zijn bewind werd politieke tegenstand zwaar of met de dood bestraft. Het duurde tot 1994 voordat de democratisch gekozen president Bakili Muluzi de leiding kon nemen. De huidige President Bingu wa Mutharika kwam aan de macht in 2004. Gedurende de eerste termijn (2004-2008), wist het land dankzij o.a. kunstmestsubsidie “food security” te realiseren. Momenteel zit Malawi in een moeilijke politieke en economische situatie.  
Malawi is één van de armste landen van de wereld, voornamelijk doordat zij geen waardevolle grondstoffen hebben. Landbouw is de kern van de economie en meer dan driekwart van de bevolking is hiervan afhankelijk. Tabak, thee, suiker en katoen zijn de belangrijkste producten, waarvan de eerste drie worden geëxporteerd. De uitvoer wordt bemoeilijkt omdat het geen directe route naar de oceaan heeft.
Malawi heeft een negatieve handelsbalans. De inflatie is hoog.
Het toerisme is de belangrijkste groeisector.


De economie is grotendeels gebaseerd op de landbouw en 82% van de bevolking leeft op het platteland. Door het wegvallen van buitenlands steun in 2011 is er  geen buitenlandse valuta (ForEx/Foreign Exchange) beschikbaar. (In de periode van dec. 2011-feb 2012 was er  bijvoorbeeld weinig tot geen brandstof (slechts 2x beschikbaar).
Daarbij kampt Malawi met een groot aidsprobleem:ongeveer 10-15% van de bevolking is geïnfecteerd met HIV/Aids. De gemiddelde levensverwachting is daardoor sterk teruggelopen.
Malaria, diarree en ondervoeding zijn de belangrijkste veroorzakers van het hoge kindersterftecijfer van 100 op de 1.000 kinderen in Malawi, dus 10%!
Een groot deel van de werkzame bevolking (20-50 jarigen) is in de afgelopen jaren overleden door ziekten als HIV/AIDS, TBC en malaria. Daardoor heeft een enorme vernietiging van educatie en ervaring plaatsgevonden. Er zijn meer dan  1miljoen weeskinderen op een bevolking van 15 miljoen mensen! (bron Unicef)
Het land is erg afhankelijk van internationale hulp, zoals van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank en heeft een enorme staatsschuld. Voor de overheid is het een te grote opgave om op datzelfde moment een markteconomie te ontwikkelen, het onderwijs te verbeteren en de schade aan het milieu te vermijden. Leiderschap en bestuur van het land en overheid is een aandachtspunt.


Green Malata Entrepreneurial Training Village


Het ondernemersdorp / Entrepreneurial Training Village is gebouwd in Luchenza, een plaats aan de voet van Mount Mulanje (3de hoogste berg van Afrika) en gelegen aan een toeristische route op de grens met Mozambique.